Jak prawidłowo wyczyścić lodówkę? Oto 6 kroków, które w tym pomogą
Prawidłowe czyszczenie i konserwacja lodówki jest niezwykle ważna, choć często jest pomijana i postrzegana jako „zbyt trudna”. Jednak to, czego nie widzisz w lodówce, może w rzeczywistości zanieczyścić jedzenie i wywołać chorobę. Czy wiesz, że brudne lodówki mogą stanowić pożywkę dla szkodliwych bakterii, takich jak salmonella, listeria i E. coli?
Podczas kuchennych porządków raz na jakiś czas powinniśmy pamiętać o dokładnym wysprzątaniu lodówki. Oto 6 kroków, dzięki którym szybko pozbędziemy się bakterii i nieświeżej żywności.
Czy twoja lodówka może sprzyjać chorobom?
Należy zawsze postępować zgodnie z procedurami konserwacji i czyszczenia, aby mieć pewność, że lodówka nie wyrządzi ci więcej szkody niż pożytku. Niezbędne jest monitorowanie temperatury lodówki i zamrażarki. Może to pomóc nie tylko w uniknięciu zatrucia pokarmowego, ale także w psuciu się i marnowaniu żywności. Wiele lodówek nie ma ustawionej właściwej temperatury, w wyniku czego tworzą niebezpieczne środowisko do przechowywania żywności. Szkodliwe bakterie, takie jak Listeria monocytogenes, będą się rozmnażać w zastraszającym tempie, chyba że będą utrzymywane w odpowiedniej temperaturze.
Aby zachować standardy bezpieczeństwa żywności, należy utrzymywać lodówkę poniżej 5℃, a zamrażarkę poniżej -15℃. Udowodniono, że przechowywanie żywności w tych lub niższych temperaturach znacznie spowalnia wzrost szkodliwych bakterii i minimalizuje psucie się żywności.
Temperaturę ustawioną w lodówce lub zamrażarce należy zawsze poddawać ponownej ocenie z sezonu na sezon, aby upewnić się, że żywność jest utrzymywana w odpowiedniej temperaturze przez cały rok. Na przykład może być konieczne zwiększenie temperatury lodówki w chłodniejszych miesiącach, aby uniknąć przypadkowego zamrożenia żywności.
Jak przechowywać żywność w lodówce?
Prawidłowe przechowywanie żywności jest niezbędne. W twojej lodówce są różne „strefy” temperaturowe. Na przykład produkty wysokiego ryzyka, takie jak mleko, owoce morza, surowe mięso, jajka, a nawet gotowany ryż i makaron, nigdy nie powinny być przechowywane w drzwiach lodówki. Jest to zwykle najcieplejsze miejsce i pozwala na największy rozwój bakterii. Zamiast tego przechowuj żywność wysokiego ryzyka na półkach lodówki, gdzie temperatura jest bardziej stabilna.
Surowe mięso należy przykryć i przechowywać na dolnej półce lodówki, aby uniknąć przedostania się szkodliwych bakterii przez inne półki lodówki i zanieczyszczenia gotowych potraw. Zasada ta dotyczy również rozmrażania surowego mięsa.
Zawsze przechowuj żywność w mocnych, szczelnych pojemnikach. Upewnij się, że twoje pojemniki są specjalnie zaprojektowane do przechowywania żywności i są wykonane z nietoksycznych materiałów. Unikaj przechowywania żywności odkrytej w lodówce, ponieważ może to doprowadzić do zanieczyszczenia krzyżowego.